Hvorfor vælge CottoVer?


Hvordan udgør tøj et miljøproblem?

Det er hovedsageligt fremstilling af tøj og andre tekstiler, som har en negativ indvirkning på både mennesker og miljø. Ofte anvendes forældede og alvorligt skadelige pesticider i bomuldsområdet, der påvirker både naturen i området og de mennesker der arbejder i eller nær markerne. Men den væsentligste miljøpåvirkning kommer fra efterbehandlingsprocesser, som spinning, strikning og frem for alt farvning - det våde præparat. På grund af alle de anvendte kemikalier er det våde præparat lige så skadeligt som bomuldsdyrkning. Der kræves store mængder vand og energi til fremstilling af tøj, og miljøbelastningen øges yderligere med mængden af kasseret tøj. I Sverige køber de i gennemsnit 15-20 kilo tekstiler om året, og de smider 8 kilo ud. Det er ikke bæredygtigt.

På hvilken måde bidrager Cottover til bæredygtighed?

Cottover blev oprettet for at forsøge at løse de sociale og miljømæssige udfordringer i hele produktionskæden - fra råmateriale til slutprodukt. Bomulden kommer fra en økologisk landmand, der ikke bruger kemiske pesticider, og som betales retfærdigt i overensstemmelse med Fairtrade-kriterierne. Vi har minimeret brugen af kemikalier i hele produktionskæden, og i overensstemmelse med kriterierne. I Nordisk Svanemærke er der kun tilladt godkendte farvestoffer og kemikalier i efterbehandlingsprocesserne. Alle vores leverandører skal overholde FN’s konventioner om arbejdsvilkår, og vi har fuldstændig sporbarhed, fra bomuld til beklædning, hvilket er meget usædvanligt i dagens tekstilindustri. Derudover testes vores tøj for at sikre god kvalitet. Ved at lave produkter af god kvalitet kan vi reducere unødvendigt spild af naturressourcerog tøj, der slutter i skraldespanden efter nogle få anvendelser. Men mest af alt bidrager vi gennem vores kunder. Det er først, når en kunde vælger et bæredygtigt produkt, at vores arbejde virkelig har indflydelse, fordi vi på det tidspunkt kan konkurrere med konventionelle produkter og støtte de leverandører, som producerer bæredygtigt tøj og tekstiler. Kundernes krav bestemmer, hvilken forsyning der vil være tilgængelig. Hvis du køber økologisk tøj og aktivt vælger tøj, der er fremstillet med hensyn til både mennesker og miljø, øger det efterspørgslen efter bæredygtige produkter tekstilindustri i det lange løb.

Hvorfor er miljømærket tøj dyrere end “almindeligt” tøj?

For at sammenligne priserne skal du spørge dig selv om tøjet er af samme kvalitet. Overvej de anvendte materialer og hvordan beklædningen syes. Se på sømme. Hvordan føles stoffet at røre ved? Hvis din beklædningsgenstand falmer eller ændrer farve eller form inden for en måned, har du næppe fået den bedste værdi for pengene. Hvis du ikke tager højde for beklædningskvalitet, kan du lige så godt sammenligne æbler og appelsiner. Miljømærket tøj har ofte højere fremstillingsomkostninger. Det er helt naturligt. For eksempel betyder Fairtrade-bomuld, at bomuldsbonden er garanteret betaling, der dækker omkostningerne ved bæredygtig produktion og en bonus, der skal bruges til at investere i lokalsamfundet. Nordisk Svanemærke og GOTS stiller store krav til alle leverandører i kæden, for eksempel om arbejdsforhold, miljøvenlige processer og de anvendte kemikalier, hvilket kan medføre højere omkostninger for leverandørerne. Disse omkostninger skal dækkes af kunden, der køber produktet. Og det er ikke gratis at bruge miljømærker på beklædningsgenstande. Det nordiske Svanemærke, Fairtrade og GOTS er non-profit organisationer, hvilket betyder, at virksomheder som vores betaler gebyrer og licenser til at bruge deres tjenester og mærker. I betragtning af Cottovers produkter af høj kvalitet er vores priser meget retfærdige. Takket være store mængder og stor produktion er vores produkter kun marginalt dyrere end konventionelle produkter. Vores priser er blandt de mest konkurrencedygtige på markedet for bæredygtigt og miljømærket tøj.

Hvorfor fremstilles Cottover i Bangladesh?

De væsentligste bæredygtighedsudfordringer er globale. For at opnå eventuelle forbedringer skal vi begynde at ændre verden, hvor det vil få størst effekt, hvor udfordringerne findes. Bangladesh er en af de største eksportører af tøj og tekstiler i verden. For at skabe en mere bæredygtig tekstilindustri skal vi fokusere på de lande, hvor fremstillingen faktisk finder sted. Cottover styrker markedspositionen for leverandører, som har investeret i miljøvenlige metoder og bedre arbejdsvilkår i Bangladesh. Dette skaber også incitament for andre leverandører til at følge efter. Bangladesh er et land, der er stærkt afhængig af tekstilindustrien. Industrien udgør omkring 80% af landets eksportindtjening og beskæftiger omkring 4 millioner mennesker. Med en kontinuerlig gunstig udvikling på det globale marked kunne branchen ansætte yderligere 15 millioner mennesker om 20 år. Hvis denne prognose er korrekt, kan Bangladesh klassificeres som et mellemindkomstland

Bæredygtigt forbrug - er der sådan noget?

Da forbrug er en forudsætning for handel, er det egentlig en positiv ting. Det er nødvendigt for vores økonomi, for jobskabelse og for velfærd. Næsten al ekstrem fattigdom er opstået i lande integreret med resten af verden gennem handel og tilstrømning af internationale virksomheder. Og næsten alle lande, der er gået fra fattigdom til industrialisering i moderne tid, har gjort det ved hjælp af tekstil industrien. FNs udviklingsprogram (UNDP) siger, at tekstil- og beklædningsindustrien er unik i verdensøkonomien på grund af dets evne til at hjælpe landene med at udvikle sig. Samtidig skal handel være retfærdig og bæredygtig for at føre til en positiv udvikling. Det er her kunder og forbrugere kommer ind. Vi har mulighed for at stemme for bæredygtige produkter og ansvarlige virksomheder gennem vores tegnebøger. Med vores købekraft kan vi foretage positive ændringer. Med andre ord fører bevidst forbrug til bæredygtig udvikling.

Hvorfor er tredjeparts certificeringer vigtige?

For den gennemsnitlige forbruger er det ikke en nem opgave at vide, hvad vi køber og hvordan et produkt fremstilles. Selv for leverandører kan det være svært at kende alle trin i forsyningskæden, da kæden normalt består af mange forskellige links. Med tredjeparts certificering og mærkning får både producenter og forbrugere pålidelige vejledninger.

Tredjeparts certificering betyder:

  • Komplet sporbarhed fra tekstilfiber til beklædning.- Alle links i forsyningskæden er dokumenteret!
  • Gennemgang og verifikation - af en uafhængig - organisation - for at sikre overholdelse af kravene.
  • Årlige besøg og inspektioner for at sikre, at leverandørerne opfylder kravene.
  • Etiketter, der er velkendte på markedet og hjælper kunder med at finde bæredygtige produkter uden besvær.

Hvad er økologisk bomuld?

Økologi er et begreb, der anvendes til dyrkning af afgrøder - i dette tilfælde bomuld, der er af vegetabilsk oprindelse. Økologi betyder også naturligt afbalanceret dyrkning i overensstemmelse med internationalt aftalte kriterier. I praksis betyder økologisk bomuld tre ting: 1. Ingen kemikalier / pesticider! Eventuelle anvendte insekticider og herbicider skal distribueres manuelt. 2. Ingen kemiske gødninger. 3. Ingen genetisk modificerede (GMO) afgrøder. Bortset fra de åbenlyse miljømæssige fordele ved økologisk bomuld, er der også andre fordele. Bomuld, der dyrkes naturligt og uden stress fra gødning, har en højere kvalitet, med lange, jævne og bløde fibre. Tøj fremstillet af økologisk bomuld betyder, at den anvendte bomuld i beklædningsgenstanden er økologisk, men selve beklædningsgenstande kan være blevet bleget, farvet eller på anden måde behandlet som konventionelt fremstillet tøj. Så mens økologisk bomuld er god, er miljømærket tøj det bedste! Hvorfor? Fordi miljøkrav gælder helt fra råmaterialerne, for eksempel bomuld, til slutproduktet.

Hvorfor er Fairtrade-certificeret bomuld vigtigt?

Bomuld kaldes undertiden The White Gold. Det er en indtægtskilde for omkring 100 millioner husstande i over 70 forskellige lande. Men det er ikke altid nemt at være bomuldsbonde. Konkurrencen på det globale marked er ekstremt hård, og prisen på bomuld er faldet markant i de seneste årtier. Dette indebærer alvorlige vanskeligheder for bomuldsbønder i udviklingslande, da de ikke har ressourcer til at konkurrere med stærkt subsidieret bomuld fra rigere lande som f.eks. USA. Fairtrade etablerer kriterier for at sikre, at bonden får en minimumspris, der dækker omkostningerne ved bæredygtig produktion. Landmanden får også en bonus til at bruge til udvikling i lokalsamfundet, for eksempel at bygge en ny skole. Fairtrade er en sikkerhed for landmænd, hvis marginer allerede er små. Hver gang du vælger produkter fremstillet af Fairtrade-certificeret bomuld, hjælper du disse landmænd med at forbedre deres arbejds- og levevilkår. cottoVer® bruger kun Fairtrade-certificeret bomuld!

Hvordan styres bomulds-produktionen? Kan man have tillid til mærket?

For at Fairtrade certificerer bomuld, skal hver leverandør i forsyningskæden være certificeret af Flocert (et uafhængigt certificeringsorgan). Disse inspektioner gentages årligt, for at leverandørerne kan beholde deres akkreditering. Hertil kommer, at hver gang bomulden eller materialet transporteres gennem forsyningskæden, udstedes et specielt sporingscertifikat, der hedder et Transaktionscertifikat. På den måde kan certificeringsorganet styre strømmen af økologisk bomuld, dvs. mængderne der modtages og sendes af leverandøren. Og tallene skal passe. Vores firma, tg-h AB, har også været underlagt inspektioner med det formål at spore vores bomuldsstrøm helt til vores lager og til kunden.